![]() |
Mijn huisdieren: Hondje Luna en cavia's Alfie (linksonder) en Carlo (rechtsboven) |
![]() |
Op bezoek bij 2 poesjes op een boerderij in mijn buurt (ik had de zwarte bijna in mijn handtas gestopt) |
![]() |
Een dagje sealife dat ik van mijn vriend als verjaardagscadeau had gekregen |
De harde waarheid
In 2013 werd er in België gebruikt gemaakt van 626.742 proefdieren. Veel zou je denken en dat is het ook. In werkelijkheid zijn dit er nog meer. De dieren waarop men begon te testen in 2012 (en het overleefden) werden niet meegeteld. Daarnaast werden ook de dieren die stierven vòòr de proeven daadwerkelijk begonnen niet meegeteld. Ons kleine Belgenland bevindt zich dan ook in de top 6 van gebruikers van proefdieren.
Het is in heel Europa nochtans verboden om op dieren te testen. Dit klinkt veelbelovend en positief. Jammer genoeg betekent dit dat het testen van het eindproduct op dieren verboden is. De ingrediënten en producten tijdens verschillende fasen van het experiment mogen wel getest worden.
De proefdieren in Europa zijn wettelijk beschermd. Dat wil zeggen dat de bedrijven erkend moeten zijn door de dienst dierenwelzijn. Er gebeuren ook regelmatige controles en de bedrijven dienen zich aan te sluiten bij een ethische commissie. Geruststellend! Maar sommige mensen hebben lak aan de regels en vinden steeds manieren om deze te omzeilen. Zo worden onze producten vaak naar het buitenland gestuurd om deze te laten testen op dieren. In China is het namelijk verplicht (!) om te testen op dieren en in Amerika mag het.
Save the bunnies (en de andere diertjes ook natuurlijk)
De meerderheid van die arme beestjes zijn ratten. Er wordt ook getest op apen, cavia's, vissen, konijnen en vogels.
Aan de slag!
- Maar wat kunnen wij hier nu aan doen?
- Hoe weten we nu of een product getest werd op dieren?
![]() |
Voorbeelden van producten die getest werden op dieren (L'oreal, Yves rocher, Cacharel, M.A.C) |
![]() |
Voorbeelden van producten die niet getest werden op dieren (The body shop, Lush cosmetics, HEMA, Catrice, Peggy sage) |
Een handige tip: vaak staat er op de achterkant van het product een konijntje met een streep door (of een ander symbool dat staat voor cruelty-free). Dat wil enkel zeggen dat het eindproduct niet getest werd op dieren. Het kan tijdens de verschillende fases van het maken wel getest zijn geweest op dieren. Vertrouw dus zeker niet enkel op dit symbool en check even in de lijst of de database van PETA.
![]() |
Voorbeeld van zo'n symbool (is niet telkens hetzelfde) |
Alle kleine beetjes maken deel uit van een groter geheel
Als we allemaal samen de handen in elkaar slaan en ervoor kiezen om cruelty-free make-up te kopen brengen we hopelijk een boodschap over aan deze bedrijven.
Een grote inspiratie voor het schrijven deze blogpost is de video van Kristen Leanne. Haar video's zijn zeker een must watch voor make-up addicts zoals mezelf.
.
Kijken jullie ook even in jullie beauty/make-up stash? Hoeveel producten werden getest op dieren? Hadden jullie dit verwacht?
Hopelijk heb ik jullie een beetje aan het denken gezet en maken jullie ook de switch naar cruelty-free!
Kussies, Emilyli. xxx
Alle info in mijn blogpost werd gehaald vanop de website van FOD en PETA.
:o Cacharel ook? Nooo! Ik gebruik al jaren parfum van Cacharel.
BeantwoordenVerwijderenIk ga zeker eens een kijkje nemen naar het lijstje met welke producten niet getest zijn op dieren.